Filt

Ackumulering av ett filtlager (dött växtmaterial) på sportgräs som är för tjockt (mer än 2-3 cm) förstör gräsets kvalitet. Filten skapar en fysisk barriär, som förhindrar infiltrering av vatten och näringsämnen genom växtlagret. Dålig infiltration ger dåligt utnyttjande av vatten, näringsämnen och pesticider m.m. För mycket filt ger en mjuk och ojämn yta och vattnet stannar i toppen av växtbädden. Detta leder till konstant våta greener som blir extremt mottagliga för svampsjukdomar som t.ex. fusarium.

Vinterskador av snömögel (fusarium) försämrar allvarligt greenernas kvalitet. På sommaren får greener med mycket filt ofta många torrfläckar.

Följande produkter kan bl.a. användas mot Filt:

TourTurf Thatch Clear är ett flytande koncentrat med ett innehåll på 35 % cellulas- och ligninasenzymer, 5 % växtsocker (glukos), 1 % vätmedel och 8 % tångextrakt för nedbrytning av filt.

TourTurf RGA är en mikrogranulerad biostimulant med ett innehåll på 10 % enzymer. Används 1-2 gånger per år i samband med mekanisk bearbetning. Om det är för mycket filt i greenerna kan man överväga att ändra gödningsstrategi till dess att problemet är under kontroll. Vi rekommenderar att man går över till ”spoonfeeding” med flytande gödning och att man endast använder granulerade produkter 3-4 gånger/växtsäsong för att minska filtuppbyggnader.

TourTurf BioFeed Concentrate Ett flytande Slow Release gödselkoncentrat, kombinerat med 12 % växtsockerämnen (glukos, fruktos, maltos), 0,5 % humussyror och 4,7 % mikronäringsämnen. Använd också vertikalskärning, gärna med en Graden-maskin.

Har du frågor eller önskar mer information?
T: (0)841 04 09 72
E-Mail: info@ecoturf.se